Nők Civilben Egyesület

17 éves a pásztói Nők Civilben Egyesület

„Tenni városunkért, az itt élő emberekért úgy, hogy az mindannyiunk számára örömet okozzon.”

Így kezdődött…

2007 májusában néhányan összefutottunk az utcán. Ilyen alkalmakkor hangos csacsogásra és nevetgélésre figyelnek fel az arra járók.

A külső szemlélő számára biztosan kaotikus zűrzavarnak tűnhetnek az ilyen női beszélgetések, de számunkra teljesen megszokottak és természetesek, mert mi mindenre és mindenkire oda tudtunk figyelni. Ez a képesség csakis nekünk, nőknek adatott meg, akik képesek vagyunk egyszerre beszélni, nevetni, kérdezni, egyetérteni, felháborodni és megsértődni, valamint egymás ruháját és cipőjét alaposan szemrevételezni, sőt még az arra járó férfiakat és nőket is megfigyelni, valamint a fél füllel meghallott híreket és pletykákat elraktározni. De ez a találkozás más volt, mint a korábbiak. Egy felvetésre mindannyian felkaptuk a fejünket. Súgtunk- búgtunk, hirtelen kizártuk a külvilágot és pillanatok alatt megszületett a döntés: csináljuk meg!

Nem töprengtünk, nem mérlegeltünk, nem hoztunk fel érveket amellett, hogy miért ne tegyük, hanem hirtelen felindulásból meghoztuk az egyértelműen helyesnek ítélt döntést: „mi pásztói nők megrendezzük az Első Pásztói Rock fesztivált.”

Éreztük és tudtuk, hogy nem lesz egyszerű feladat, hiszen a fiatalok és a rockzenét kedvelők már több alkalommal megkeresték a városvezetést kérésükkel, ám sem támogatást, sem szervezőt nem találtak egy nagyszabású rock- rendezvény megvalósításához. Kérésük süket fülekre talált, senki nem merte bevállalni. Tudták, hogy a szervezés és megvalósítás nagyon sok munkát, pénzt és ráfordított időt igényel, és hát az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy a rockzenét kedvelők tábora nem olyan nagy, mint a populáris, könnyebben befogadható zenei műfajoké. Munka, férj, gyerekek, tanulás, háztartás mellett, szervezői tapasztalat hiányában mi mégis belevágtunk. Az öt alapító taghoz néhány nap alatt tízen csatlakoztak.

2007. május első napjaiban született meg az elhatározás és augusztus 4-én a komoly szervező munka eredményeként megrendezésre került az Első Pásztói Rockfesztivál, melynek látogatói létszáma megközelítette a 4.000 főt.

Így folytatódott…

Élveztük a közös munkát és az együttlétet, ahol mindenki megtalálta a helyét és a feladatát.

De hogyan tovább?

Tudtuk és éreztük, hogy mi nem erre az egy feladatra szerveződtünk. A programözön hallatán rá kellett jönnünk, hogy ezeket csupán baráti alapon megoldani képtelenség. Szükség van egy szervezeti formára, amely sok lehetőséget, ám sok kötelességet is ró a csapatra. Elhatároztuk, hogy egyesületi formában folytatjuk tevékenységünket.

Céljaink és feladataink mindannyiunk számára világosak és egyértelműek voltak: Tenni városunkért, az itt élő emberekért úgy, hogy az mindannyiunk számára örömet okozzon. Közben rá kellett döbbennünk, hogy sem időnk, sem erőnk, sem pénzünk nincs annyi, hogy az összes tervet és elképzelést meg tudjuk valósítani.

Mindezek ellenére óriási munka áll mögöttünk.Az első perctől kezdve minden egyes megbeszélésünkre jellemző a nőcis duma, terv-és ötletözön.

Hogy mi a sikerünk titka?

A jó és sokszínű közösség, a jó szervezettség, a precíz előkészítés és feladatmegosztás – vagy jó hangos kibeszélése annak, ha mégsem minden a terveink szerint sikerül! Ami még nagyon fontos: semmi sem kötelező! Nem kell mindenkinek mindenben részt vennie. Ha viszont ha valamit elvállalunk, azt csináljuk is meg!

A közösségi munkán kívül is fontosak vagyunk egymásnak. Alig várjuk, hogy találkozzunk, felvidítsuk, meghallgassuk egymást, hiszen az együtt eltöltött idő egy csodás közösséggé kovácsolt össze bennünket.

Miért fontos számunkra a csapat?

Az összetartozás, az együtt gondolkodás és cselekvés élménye tart össze minket. A család, a munka, a hétköznapok gondjai és problémái mellett mindig van időnk egymásra,  az önként vállalt feladatok megoldására. Persze vannak próbatételek, amelyekkel megküzdöttünk és még bizonyára meg is fogunk küzdeni, hiszen óhatatlan, hogy egy közösségben ne legyenek feszültségek, különösen ahol ennyi nő van együtt.

A konfliktuskezelés tudományát el kell sajátítanunk, mert ennek ismerete és józan használata nélkül egy közösség sem hosszú életű.

Állandó a tagság?

17 év nagyon hosszú idő. A csatlakozók közül többen elhagytak minket. Ki azért, mert nem tudta vagy nem akarta felvenni a ritmust, ki azért, mert elköltözött, megváltozott az élete, vagy éppen más elvárásokkal jött közénk. De szerencsére új tagokkal is bővültünk.

Kikből tevődik össze a közösség?

Közösségünk tagságát az élet számos területéről érkező, más-más érdeklődési körű nők alkotják. Tagjaink között van egészségügyi szakdolgozó, vállalkozó, pedagógus, közművelődési szakember, alkalmazott, középvezető, leszázalékolt de –hálistennek – aktív nő, és nyugdíjas is. Ennek a színes összetételnek köszönhető a sokrétű tevékenységünk, ahol mindenki megtalálhatja a helyét és feladatát, hozzá tud járulni a közös eredményekhez és a sikerekhez.

A 17 év programjaiból egy kis ízelítő:

Pásztói Rockfesztivál 4 alkalommal, 100 x Szép Világunk programsorozat,
Retro Buli esték, Guruló Derby családi délutánok, városi rendezvényeken való közreműködés, Filmklub sorozat, jótékonysági rendezvények, előadások, bemutatók. 2008. március 1. és 2020. november 30. között a „NŐKÖZPONT PÁSZTÓN” projektet valósítottuk meg, melynek keretében létrehoztuk a Pásztói Család és KarrierPONT-ot. Karácsonyi SzerencseSüti, Mosolykártya programjainkra nagyon sok érdeklődőt vonzottunk. 2022-től újabb programsorozatot indítottunk el, ahol neves emberek tartottak előadást. 

Nők Civilben Egyesület

Együtt lenni jó!

Ahhoz, hogy egy szervezet jól működjön, alapfeltétel, hogy a tagok összhangban legyenek egymással, határozatképesek legyenek, szeressék amivel foglalkoznak és szeressék egymást is, mert a megértés, egymás segítése és elfogadása szintén egyik alap pillére a jól működő csapatmunkának.
A tagok különféle szakmákban vannak otthon, ami még gazdagabbá, és még szélesebb látókörűvé varázsolja az Egyesület életét és munkáját.
Az Egyesület nem szigorú szabályokra épülő szervezet, hanem megértésre, rugalmasságra képes szerveződés, ahol minden a bizalomra épül.
Van egy mondás, ami jól tükrözi egyesületi létünket.

„A legfontosabb dolog nem az egymás felett aratott győzelem. Az életben sokkal fontosabb másokat sikerélményhez segíteni, akkor is, ha időnként nekünk le kell lassítani.”

Bizonyítja szervezetünk működő képességét, hogy immáron 14 éve jól működik.

Nálunk központi helye van a kreativitásnak és a fantáziadús ötletek megvalósításának. Mi nagyon jól tudjuk, hogy ahhoz, hogy ez így is maradjon, bizony a tagságnak is szükséges a feltöltődés, hogy a belső motivációnk segítségével, megújult erővel tudjuk munkánkat folytatni.
Ez a menü ezt az oldalunkat is bemutatja a kedves idelátogatók elé tárva.

Egyéb csapatépítő programjaink:

Közös mozi és színházlátogatások,
Közös kirándulások, utazások,
Csapatépítő tréningeken való részvétel,

Konferenciákon való részvétel,
Tanfolyamokon való részvétel,
Projektekben való részvétel.

Alapító tagság:

Antalné Prezenszki Piroska
Csépe Rita
Édes Bernadett
Gömöri Marianna
Hegedűsné Szabó Katalin
Huczekné Rétvári Mónika
Kanyóné Banos Gizella
Kanyó Pálné
Kelemen Józsefné
Kertész Éva
Kissné Budavári Valéria
Kovácsné Szilágyi Erzsébet
Molnár Ilona
Szabó Jánosné
Széles Zsuzsanna

Jelenlegi tagság:

Antalné Prezenszki Piroska
Bagó Zsoltné

Borbás Enikő
Da-Ronconé Kanyó Ilona
Dr. Nagy Edit
Dr. Sirkó Éva
Erdélyi Anett
Gasparkovicsné Percze Judit
Gömöri Marianna

Huber Katalin
Huczekné Rétvári Mónika
Kelemen Józsefné
Kovácsné Szilágyi Erzsébet

Makovnyik Erzsébet
Győri-Mile Mária
Molnár Ilona
Szabó Erika

Nagyné Angyal Ágnes
Sáfrány Ilona
Sándor Judit
Széles Zsuzsanna

Alapító okiratunk és közhasznúsági jelentések

Keress minket!

Kapcsolat

Telefonszám
+3620 9248 034
Email cím
hello@nokcivilben.hu
Cím
3060, Pásztó, Régi vásártér út 26.