Pályaorientációs foglalkozás végzős középiskolásoknak

A Pásztói Család és KarrierPont térítésmentes szolgáltatásainak egyike a HR tanácsadás, mely során szakember nyújt  segítséget abban, hogy  könnyebbé váljon az álláskeresés, az újra munkába állás.  Naprakész információkkal látja el a hozzá fordulókat, legyen szó akár önéletrajz megírásáról, motivációs levél készítéséről, esetleg aktuális álláskeresési trendekről, jogi szabályozásról.

A projektet megismerve, a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium vezetése  igényt tartott a 18 évet betöltött tanulókat  segítő programra. Célkitűzésünk: a végzős tanulók pályaorientációja,  szakember közreműködésével, gyakorlati tanácsok, tapasztalatok átadásával.

  1. november 29-én a végzős középiskolás osztályokban került sor az előadásokra: Alapi Márton pásztói származású gyakorlott HR szakember közreműködésével, fiatalos lendülettel, konkrét példákkal és jól használható tanácsokkal.

A pályaorientációs előadás azon döntések meghozatalához nyújtott segítséget, hogy a végzős diákok tájékozottan, önmagukat és a munka világát jobban megismerve tudjanak iskolát, majd/vagy pályát választani.

A tájékoztató során a tanulók széleskörű információt kaptak a jelen időszak munkaerő-piaci jellemzőiről, az aktuális trendekről, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megalapozott, reális döntést tudjanak  hozni a jövőjüket illetően.

Az előadó kiemelte: ahhoz, hogy a pályaválasztás sikeres legyen, ami később a mindennapokban is örömet jelent, figyelembe kell venni az egyén saját adottságait, képességeit az egyes fogalakozási ágak jellemzőivel együtt.

Példák  az elhangzottakból.

Továbbtanulás:

  • A hiány, a keresett, illetve a jövő szakmáinak feltérképezése.
  • A tanulás ideje alatt tudatos készülés a végzés utáni munkába állásra pl. gyakornokoskodás, TDK dolgozat, külföldi tapasztalatcsere, ösztöndíj.
  • A nyelvtanulás és az egész életen át tartó tanulás fontosságának kihangsúlyozása.
  • Ne féljenek szakot, iskolát váltani, ha ennek szükségességét érzik.

 

Álláskeresés:

  • Álláskeresési technikák alapjai, az állásinterjú alapszabályai.
  • com regisztráció.
  • Milyen legyen az első munkahely?
  • Járjunk nyitott szemmel! (álláskereső portálok bemutatása).

 

A program során a Pásztói Család és KarrierPont szolgáltatásainak bemutatására és népszerűsítésére is sor került, tájékoztató kiadványok, szórólapok kerültek kiosztásra.

A rendezvényt követően az iskola vezetésétől igen pozitív visszajelzést kaptunk, amely a programon részt vevő diákok és nevelők véleményét tolmácsolta.