A Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Irodája olyan programot kezdeményezett a pásztói járásban, amely a helyi közösségek fejlesztésére, az öntevékenység erősítésére irányul. A májusi találkozó a „Helyi közösségek aktivizálása” címet viselte. Ennek megfelelően kemény terepmunkával indult a szakmai műhely Bujákon 2015. május 20-án.

 

A pásztói járás településeiről érkező közművelődési szakemberek, civil szervezetek képviselői, polgármesterek közel 10 km-es túra során meglátogatták a település templomát, kápolnáját, megjárták a “Nógrádikum-díjas” Kálváriát és megmászták a bujáki várrom falait is. Miután a szervezők sikeresen aktivizálták a műhely résztvevőit, kezdődhetett a beszélgetés. A jelenlévők köszöntötték Szabó Mihályt, Palotás község polgármesterét, abból az alkalomból, hogy a település ez évben elnyerte a Magyar Népművelők Egyesülete „Önkormányzatok a közművelődésért” elnevezésű díját. A szakmai eszmecserét Szolnoki Ildikó, az Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Irodájának munkatársa indította, aki bemutatta a közösségfejlesztésben alkalmazott aktivizáló módszereket. Ezt követően a településeken alkalmazott, jól bevált módszerekről esett szó.

Lánczi Imréné, a Csécse Településért Egyesület elnöke örömmel számolt be arról, hogy több éves munka után sikerült bevonni olyan embereket is a közösségi életbe, akik eddig passzívak voltak. Szólt arról is, hogy milyen fontosak az ilyen műhelymunkák, ahol több település találkozik, és megosztják tapasztalataikat, hiszen így rengeteget tanulnak egymástól.

Huczekné Rétvári Mónika, a Nők Civilben Egyesület elnöke is többéves tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel. Szerinte az egyik legfontosabb közösséget összetartó erő az az érzés, hogy élmény együtt lenni, a problémákra közösen rátalálni és megoldani. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a sok-sok programszervezés mellett fontos odafigyelni a tudatos csapatépítésre is.

Molnár Lászlóné, a Bujákért Közalapítvány elnöke sok konkrét példával mutatta be a településen zajló közösségépítést, jó ötleteket adva ezzel a többieknek. Kiemelte a települési értéktár kialakításával kapcsolatos munkát, amely erősen inspirálta a lakosságot. Az értékfeltárás, az értéktár-bemutatók, a programok remekül aktivizálták a településen élőket.

A program zárásaként a résztvevők megtekintették a szintén „Nógrádikum”-díjas, Glatz Galériát, amely Glatz Oszkár festőművész képeit őrzi.

B. Szolnoki Ildikó

Eredeti cikk